Zorgprestatiemodel (ZPM)
Behandelingen in de Geestelijke Gezondheidszorg worden rechtstreeks vergoed via de zorgverzekeringswet, wat betekent dat uw eigen zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Als nieuwe zorgaanbieder ben ik momenteel in gesprek met de meeste verzekeraars om contracten af te sluiten.
Belangrijke veranderingen hebben plaatsgevonden in 2022 met betrekking tot de manier waarop uw zorg wordt vergoed, namelijk via het Zorg Prestatie Model (ZPM). De grootste verandering voor u is dat de zorg niet langer wordt vergoed per traject (DBC of Product), maar nu per consult. Op het declaratieoverzicht van uw verzekeraar kunt u precies zien hoeveel minuten zorg er op welke dag en op welk tijdstip aan u is besteed.
Het tarief van een consult wordt bepaald door de duur ervan. In plaats van precieze minuten te noteren, mogen we nu uitgaan van de tijd die in de agenda van uw zorgverlener voor u is gepland, zelfs als het consult in werkelijkheid iets langer of korter duurde. Als er echter een afwijking is van meer dan 15 minuten ten opzichte van de geplande tijd, wordt de tijdsduur van het consult aangepast naar het exacte aantal minuten. Dit wordt "planning = realisatie" genoemd en is bedoeld om de administratieve last voor hulpverleners te verminderen. Het tarief kan ook variëren op basis van de setting. Als vrijgevestigde hulpverleners werken we binnen de setting die bekendstaat als "Ambulant Kwaliteitsstatuut sectie II".
Daarnaast is het onderscheid tussen Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ) en Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg (GBGGZ) weggevallen. De zorg die u nodig heeft, wordt nu uitgedrukt in Zorgzwaarte, en dit wordt bepaald aan de hand van een vragenlijst die uw hulpverlener op basis van gesprekken met u invult.
Voor meer informatie over het hoe en waarom van het Zorg Prestatie Model kunt u terecht op deze website.